Cursussen

Regelmatig worden door de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum voor belangstellenden verschillende cursussen ontwikkeld.

De cursusavonden vinden plaats op de Volkssterrenwacht Bussloo, waardoor naast theorie er bij helder weer tevens gelegenheid is om zelf de sterrenhemel waar te nemen met de aanwezige telescopen.

“Beginnerscursus Sterrenkunde”.
Cursusdata: maandagavond 30 oktober, 6, 13, 20 en 27 november, 4 december 2017.
Download hier de flyer, of stuur ons een e-mail.

“Themacursus Bouw van het Heelal”.
Cursusdata: maandagavond 15, 22 en 29 januari 2018.
Download hier de flyer, of stuur ons een e-mail.

Het hart van het cursusaanbod wordt gevormd door de ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’. Een eenvoudige opstap waarmee de cursist een duidelijk overzicht krijgt van diverse sterrenkundige onderwerpen. Geen uitleg met natuurkundige formules, maar eenvoudige antwoorden op vragen zoals: “Wat is het verschil tussen planeten, manen en sterren? Hoe kan ik de sterrenbeelden Stier en Orion vinden en waarom zijn ze alleen ’s winters zichtbaar? Waarom zie ik juist in augustus soms ‘vallende sterren’? Wat is de Melkweg? Zijn er planeten bij andere sterren?”

De “themacursus Weerkunde” is bedoeld voor een ieder die meer wil weten van de achtergronden van het weer. Zo wordt onder andere de geschiedenis van de weerkunde behandeld, het ontstaan van neerslag verklaard, maar komen ook onderwerpen als luchtverontreiniging en het broeikaseffect aan bod.

De “themacursus Bouw van het heelal” behandeld onderwerpen als de oorsprong van het heelal en de bouw van ons universum.

Zonnestelsel-gasplaneten

De ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’ wordt meestal in het voorjaar en/of najaar gegeven en beslaat zes cursusavonden. Een cursusboek en een draaibare sterrenkaart worden bij de cursus verstrekt. Speciale voorkennis is niet noodzakelijk. De cursusavonden worden verzorgd door enthousiaste vrijwilligers van de Volkssterrenwacht Bussloo en Triangulum.
Naast deze beginnerscursus worden regelmatig een aantal ‘mini-cursussen’ aangeboden. Deze cursussen beslaan drie of vier avonden en behandelen enkele specifieke onderwerpen meer diepgaand. Voor deelname aan deze cursussen is minimaal enige sterrenkundige basiskennis (bijv. via deelname aan de beginnerscursus) vereist. In de cursussen zullen natuurkundige begrippen gebruikt en uitgelegd worden. De onderwerpen waarover mini-cursussen aangeboden zullen worden zijn o.a. ‘Ons Zonnestelsel’, ‘Praktische Sterrenkunde’, ‘Sterevolutie’, ‘Weerkunde’ en ‘De Bouw van het Heelal’.
Meer gedetailleerde informatie over de actuele ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’ en/of de geplande mini-cursussen vindt u elders op deze website.

Observing-the-moon